To, jaką mamy odporność wpływa na całe nasze życie. Słaba odporność to ciągłe infekcje, przedłużające się złe samopoczucie, problemy zdrowotne i brak czasu na normalne, spokojne życie rodzinne czy nawet na rozwój zawodowy. Ciągłe choroby są w stanie wytrącić nas z równowagi, narzucają nam zmianę naszych planów, demotywują i zamykają nas w czterech ścianach naszego domu. Aby zapobiec takiej sytuacji warto zrobić wszystko, aby faktycznie popracować nad odpornością, a można ją wzmocnić na różne sposoby- także poprzez odpowiednią dietę. Oprócz tego dodatkowo istotna jest aktywność fizyczna, właściwy ubiór oraz wysypianie się. Jak wzmocnić odporność dietą żeby rzeczywiście nie chorować?
Regularne i zbilansowane posiłki
Zachowywanie odpowiednich odstępów pomiędzy posiłkami jest bardzo ważne. Dzięki temu możemy zachować w naszym organizmie stały poziom cukru we krwi, nie odczuwamy napadów głodu i trudniej jest się nam przejeść. Według WHO pozytywny wpływ na naszą odporność ma także zjadanie śniadania- prosta rzecz, ale ciągle przez wiele osób pomijana. Regularność posiłków i dbanie o to, aby faktycznie zaczynać dzień śniadaniem sprawia, że nasz metabolizm może działać szybko i sprawnie, co przekłada się też na nasze dobre samopoczucie i na lepszą kondycję naszego organizmu.
Urozmaicona dieta jest najważniejsza
Wizyta u dietetyka to świetne rozwiązanie dla osób, które nie chcą samodzielnie komponować swoich jadłospisów. Jeśli jednak podejmiemy się tego zadania samodzielnie i chcielibyśmy wiedzieć jak wzmocnić odporność dietą, pamiętajmy o tym, jak ważne jest, aby nasza dieta była zbilansowana. Tym samym, powinny się w niej znaleźć produkty z różnych grup pokarmowych tak, aby nasz organizm nie cierpiał na niedobór jakiejś witaminy czy pierwiastka. Zamiast sięgać po suplementy najlepiej na początku przeanalizować to, co jemy w ciągu dnia.
- Aby nie odczuwać częstych spadków energii warto pamiętać nie tylko o regularnych posiłkach, ale także o daniach zawierających węglowodany złożone. Cukier w nich zawarty powoli uwalnia energię do organizmu, a my mamy siłę do działania. Warto wybierać ciemne, pełnoziarniste pieczywo, które dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego. Doskonale sprawdzi się także brązowy ryż, a także różnego rodzaju makarony. Analogicznie, powinniśmy unikać produktów zawierających duże ilości cukrów prostych.
- Dieta a zdrowie– chyba każdy z nas widzi ogromną zależność między tymi dwoma aspektami. Dlatego też dla lepszej odporności powinniśmy postawić na częstsze sięganie po warzywa i owoce, które mają w sobie dużą ilość witaminy C- tej, która jako pierwsza zawsze kojarzy się nam z odpornością. Znajdziemy ją w natce pietruszki, szpinaku, w truskawkach, porzeczkach, kalafiorze, a także w papryce. Tych warzyw i owoców jest tak dużo, że można z ich wykorzystaniem przygotować fenomenalne i naprawdę smaczne potrawy!
- Jesienią i zimą odpowiednie odżywianie to także troska o odpowiednią ilość witaminy D, która bezpośrednio wpływa na naszą odporność. Można ją znaleźć w tłustych rybach morskich lub jajach, ale zalecana jest także jej suplementacja, gdyż trudno jest dostarczyć ją organizmowi w odpowiedniej dawce z pożywieniem.